Индонезийско лятно кино – обществени развлечения с малък еко-отпечатък

Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_ss_4

Това временно кино на открито в Джакарта е издигнато само за 10 дни чрез скеле, шперплат и промишлена тъкан, доказвайки, че може да се изграждат постройки за обществени мероприятия с минимален екологичен отпечатък – без огромни бетонни структури, без съсипване на околната зеленина и заобикалящото пространство.

Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_ss_1

Мелиса Лиандо о Ласло Ксуторас са проектирали Kineforum Misbar като част от биеналето в Джакарта през 2013 – общоградска художествена изложба на индонезийското съвременно изкуство. Работейки с местното кино Kineforum, архитектите създали мястото за едномесечна програма с филмови прожекции.

Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_ss_3

„Основната цел бе да се рекламират индонезийските филми и да се създаде място, където хора от всички среди да могат да гледат филм на големия екран, включително и тези, които иначе не могат да си позволят мултиплексите в моловете, които доминират местната кино-сцена“, казват архитектите.

Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_ss_10

Вдъхновени от някогашните открити кина, които вече са „почти изчезнали“ в Индонезия, дизайнерите разработили структура, която може да се изгражда в рамките на кратък период от време, използва евтини материали и тези компоненти могат да се използват многократно.

Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_ss_8

Скеле-система осигурява структурната рамка, докато външните стени са съставени от полу-прозрачна завеса, направена от перфориран плат – често използван в селското стопанство.

Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_ss_11

Шперплатови плоскости оформят подовата повърхност навсякъде. Такива панели са използвани също и за изграждане на билетната каса и снек-бара. Това създава естествена преграда между фоайето и барчето, които са разположени в предната част, и кино-залата отзад.

Цветни триъгълници са нарисувани върху шперплатовите панели, за да се придаде на това пространство определена визуална идентичност. Алуминиеви абажури, окачени на структурата, осветяват зоната за сядане.

„Със своя балдахин от лампи отгоре фоайето стана място със собствена атмосфера, където хгората могат да се срещнат, да изпият по едно питие или да хапнат нещо, иил просто д си поприказват преди или след филма“.

Конструкцията остава на мястото си до декември 2013 г., преди да бъде напълно разглобена и готова да се издигне другаде.

Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_12 Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_5 Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_14 Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_13 Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_9 Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_8 Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_6 Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_16 Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_15 Kineforum-Misbar-open-air-cinema-by-Csutoras-and-Liando_dezeen_17

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*