В Приморско скочиха срещу проект за ферми за ципура: били екобомба

Снимка: Flickr

Местни жители на Приморско се обявиха против изграждането на две ферми за ципура в региона, защото, според хората, това ще увреди околната среда и ще съсипе туризма.

Представители на местната власт, заедно с членове на Туристическата камара, рибари и хора от местния бизнес на Община Приморско, се събраха вчера, за да обсъдят варианти за намирането на решение на постъпилите инвестиционни намерения за изграждането на рибни ферми в акваторията между Приморско и Китен. Местната общност обаче е против плановете.

Снимка: Flickr
Снимка: Tvabutzku1234, CC-1.0

Преди месеци за изграждането на изкуствените рибни съоръжения за отглеждане на ципура в общината са постъпили две инвестиционни намерения. Предвижда се едната от фермите за отглеждане на риба да се състои от 3 потапяеми стоманени рибарници с диаметър 22.5 м, закотвени и осигурени с буйове и сигнални светлини.

Жителите и местната власт са категорично против изграждането на такъв вид съоръжения. Според тях, последствията ще бъдат пагубни за туризма на черноморската община. Мнението на рибарите е, че гранулите, с които ще бъде хранена рибата, ще замърси водата и плажните ивици, а мястото, където е предвидено изграждането – ще пресече естествената й миграция, което ще се отрази на риболова. От там минава маршрутът за разходка с лодки през лятото, а освен това може да бъде възпрепятствано провеждането на редица спортни състезания, категорични са жителите на Приморско. Кметът Германов поясни, че не е против инвестиционните намерения, стига те да не пречат на развитието на Общината като туристическа дестинация. Той настоява за промяна в законодателството, където първо да се иска мнението на местните хора.

Според Басейнова дирекция, законът дава възможност за такъв вид инвестиции във въпросния залив, но уточниха, че при взимане на решение ще се съобразят и с мнението на местната общност. От РИОСВ също изказаха готовност да чуят мнението на хората, като уточниха, че процедурата по издаването на разрешително не е приключила.

Източник: Бургас днес и утре

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*