Пекин забранява гриловете на открито

China-GrillРазтревожени от замърсяването на въздуха в китайската столица, властите в Пекин решиха да забранят гриловете за храна на открито. Решението влиза в сила днес, почивния ден на 1 май, и ще засегне многобройните рикши за кебап из цялата столица.

По време на знойните лета в Пекин много жители се събират на кръгли маси по тротоарите, пият бира и ядат храна, приготвена на улицата. Новите правила ще засегнат тази практика. Те, от една страна, касаят хранителната безопасност и включват забрана и за студените ястия, продавани на улицата – традиционни местни ястия като чесново-краставичена салата и студено тофу. От друга страна обаче целта на новата регулация е намаляване на дима.

Скарите, където се готвят шишчета от агнешко и говеждо месо, пилешки крилца и зеленчуци на скара, вече трябва да бъдат преместени във вътрешни помещения. Проблем при тези рикши за топла храна са и димът, който излиза на талази от тях, и многократно използваната мазнина за пържене.

Сред китайските блогове сега се надига вълна от недоволство заради новата регулация. „Цялата околна среда е съсипана, индустриалното замърсяване и свръх-употребата на коли са причната за това – какъв е сммисълът да забраняваш на пекинци да ядат краставичена салата навън?!“, питат някои блогъри реторично.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*