Китаец иска развод, смогът погребал семейството му

Снимка: Jing, CC-1.0

Мъж от Пекин е поискал да се разведе с жена си, след като тя взела сина им и го завела на тропически остров, за да избяга прословутия смог в столицата. Аргументът на мъжа е, че тези дълги разстояния са унищожили техния брак и отношенията им.

Мъжът, за когото се знае само фамилното име – Ванг, се оженил през 2008 г. и има син. Две години по-късно започнала историята, която развълнува всички китайски медии. Детето развило сериозни здравословни проблеми заради замърсяването на въздуха в Пекин. Съпругата завела момчето на остров в южния курорт Хайнан, за да избягат от отровната мъгла в столицата.

Снимка: Jing, CC-1.0
Снимка: Jing, CC-1.0

Въпреки това съпругата на Уанг не харесвала живота в Хайнан, нито й харесвало да живеят разделени, и всеки път при срещите с мъжа си двамата се карали по този въпрос. След доста време това дотегнало на Ванг, който подал молба за развод в съда в Пекин.

„Смогът „погреба“ здравенто на сина ми, той „погреба“ и брака ми“, казва мъжът.

Делото за развод в момента чака да бъде разгледано в съда. Засега не е ясно какъв е отговорът на съпругата на Ванг за предложението за развод.

Годините на неограничен икономически растеж днес струват скъпо на жителите на Пекин и големите градове в Китай. Околната среда е замърсена, въздухът е непоносимо мръсен, водите и почвите също са силно замърсени. Жителите на големите градове рядко могат да видят небето и слънцето – емблематичните небостъргачи тънат в отровна мъгла. Правителството неотдавна обяви, че овладяването на замърсяването е негов основен приоритет, но засега резултатите са незабележими. Случаят на Ванг е една от хилядите лични, човешки истории, които представляват „невидимата“ цена на индустриалия растеж в Китай.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*