GE потвърждава офертата за придобиване на Alstom: 16,9 млрд. долара

Снимка: DeltaWorks, CC-1.0

GE потвърди, че е внесла оферта за 16,9 милиарда долара за придобиване на френския инженерен гигант Alstom. Ако сделката се случи, това ще образува един от най-големите производители на екологично чисти технологии в света.

След няколко дни на спекулации и тайни преговори GE обяви вчера, че е „представила обвързваща оферта за придобиване на термичните, възобновяеми енергийни и електро-мрежови бизнеси на Alstom, състояща се от предприятие на стойност $13,5 млрд.и $3,4 млрд. нетна сума в брой, образувайки обща стойност от $16,9 млрд“.

Снимка: DeltaWorks, CC-1.0
Снимка: DeltaWorks, CC-1.0

Въпреки товаAlstom е оставилаотворена вратичката за конкурентна оферта от германския гигант Siemens. Фирмата обяви, че сега ще разгледа офертата, преди да вземе решение в началото на юни. Би Би Си съобщи, че Siemens ще направи оферта, ако й бъде дадена възможност да оцени книжата на Alstom. Отделни репортажи предполагат, че немската компания обмисля да предложи на Alstom част от бизнеса си за производство на влакове и пари в брой в замяна на бизнеса с производлство на индустриални турбини на Alstom.

За разлика от немския производител GE вече е формализирала оферта и посочи своя аргумент, че сливането ще бъде от полза и на двете компании.

„Това е стратегическа сделка, която ще способства стратегията на портфолиото на GE,” каза Джеф Имелт, председател на компанията и неин главен изпълнителен директор. По думите му, изнесът с решения за енергия и вода е един от най-силните в компанията, с най-голям ръст и най-високи мржове на печалба, затова е особено важен за GE. „Alstom, също като като GE, е компания, изградена на база инженеринг, иновации и технологии. Ние уважаваме и ценим дълбоката индустриална и технологична експертиза на служителитена Alstom и очакваме от тях да надградят над нашия доказан опит …“, добави Имелт.

Следката с Alstom също така ще осигури и отлична възвръщаемост на капитала, убеден е шефът на GE.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*