Снимка на деня: врабче

sparrow-50346_640
Снимка: hellinger14, CC-1.0

Врабчетата са род дребни птици. На територията на България се срещат 4 вида, от които най-широко разпространено е домашното врабче, по селата и сред природата се среща полското врабче,скално врабче и сравнително нов регистриран вид с ниска численост е испанското врабче.

Хранят се предимно с растителна храна, дребни безгръбначни, насекоми, като изхранват малките си предимно с храна от животински произход. Човката им е снабдена със силна мускулатура и ножицовидно затварящ се ръб при основата, като това я прави специално пригодена за раздробяване на твърди семена. Гнездата са кълбовидни със страничен отвор, могат да се намират сред клоните на дървета или в дупки.

През втората половина на 20 век е налице осезаем спад в числеността на домашните врабчета, която се дължи на смяната на типа постройки, намаляването на обичайната храна за вида и др.

sparrow-50346_1280
Снимка: hellinger14, CC-1.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*