Снимка на деня: къртица

mole-13298_640
Снимка: beeki, CC-1.0

Къртицата е най-известна с това, чер живее под земята, копае тунели и предните и? крайници за „залепени“ до главата.

Представител е на най-древните и най-нисшите от висшите бозайници. Предните и? крайници са с лопатовидна форма и ного здрави нокти. Те и? позволяват да се движи бързо под повърхността на почвата, където изкопава дълги проходи, изхвърляйки пръстта на повърхността на купчини – къртичини. Очите и? са закърнели. Има недиференцирани зъби. Храни се с ларви на насекоми.

У нас е популярна европейската къртица. Тя копае дълги тунели с много разклонения с помощта на острите си нокти. При придвижване в тунелите тя се ориентира чрез осезателните си органи.

Основната храна на европейската къртица са земните червеи. Един възрастен екземпляр изяжда около 120 г земни червеи на ден, като не издържа дълго без храна — едва около денонощие. Предпочита да живее в ливади, пасища, покрайнини на гори, градини и други подобни местообитания. Бременността продължава около 40 дни, като между март и май се раждат от едно до четири малки. Кърменето продължава около месец, след което малките, вече достигнали 3/4 от размера на възрастните, се разселват на разстояние между 400 и 2000 м.

mole-13298_1920
Снимка: beeki, CC-1.0

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*