САЩ инвестира 10 милиона долара в проект за енергия от морските вълни

Американското министерство на енергетиката (DOE) обяви 10 милиона долара финансиране за тестване на система за преобразуване на дълбоководните вълни в енергия (WEC) край бреговете на хавайската морска база на военноморските сили. Според ведомството, демонстрациите на системата за дълбоководно преобразувне на енергията „ще спомогне за разработване на надеждни възможности за осигуряване на енергия от морските вълни и събиране на важни резултати и данни за енергията на вълните и устройствата за нейното преобразуване“.

wave_energy_3

WEC устройствата ще бъдат тествани при дълбочини 60 до 80 м под водата – ключова цел за по-големи, по-жизнеспособни в комерсиален план технологии за енергия от дълбоководните вълнения. Армията вече тества една по-малак „шамандура“ за добив на енергия от вълните на дълбочина 30 метра в продължение на около десет години. Сега военните се надяват, че по-големите и по-добри WEC устройства ще я доближат до целта за осовобождаване от зависимостта от електропреносната мрежа и постигане на пълна енергийна автономност. Армията също преследване и определени цели за енергийна ефективност, интеграция на електрически превозни средства и въвеждане на други възобновяеми източници на енергия като слънчевата енергия.

Първата фаза на финансиране ще се съсредоточи върху разработването на дизайна на WEC устройството, а втората фаза ще се фокусира върху осигуряването на разрешителни от гледна точка на околната среда и внедряване и тестване на технологиятав мащаб, близък до пълния, в океанска среда. Етапът на тестване и събиране на данни ще продължи една година.

Добивът не енергия от вълните значително изостава срямо системите за слънчева и вятърна енегрия, които се радват на огромен растеж в последните години. САЩ обаче са изчислили, че енергията от морските вълни има потенциала да генерира 1170 тераватчаса годишно – достатъчно чиста и надеждна електроенергия за захранване на над една четвърт от страната.

2 коментара

  1. Енергия от дълбоководни вълни, WEC -шамандура на дълбочина 30м.WEC устройствата ще бъдат тествани при дълбочини 60 до 80 м под водата….
    Дали няма грешка при превода или грешката е в източника?
    Защото вълновата енергия е на повърхността на океана.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*