Бан Ки Мун: трябват радикални действия за спасяване на климата преди срещата в Ню Йорк

Бан Ки Мун, снимка: Africa Renewal / John Gillespie, 2012, CC-1.0

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви в неделя, че се надява, че ограничаването на глобалното повишаване на температурите до максимум 2 градуса по Целзий може да се постигне – но призова правителствата бързо да предприемат практически действия, преди да е станало твърде късно.

„Трябва да поискаме лидерите да поемат ангажимент за смели, амбициозни цели и ще ги помолим да ускорят действията си“, заяви Бан на двудневна конференция за климатичните промени в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби.

Бан Ки Мун, снимка: Africa Renewal / John Gillespie, 2012, CC-1.0
Бан Ки Мун, снимка: Africa Renewal / John Gillespie, 2012, CC-1.0

Много развиващи се страни искат еднодневната среща на върха в Ню Йорк на 23 септември да бъде определена за краен срок за богатите страни да очертаят планираните намаления на емисиите на парникови газове след 2020 г. Това се разглежда като ключова стъпка към осигуряване на глобално споразумение за климата през 2015 г.

Правителствата поеха обещание да ограничат повишението на температурата до максимум 2 градуса Целзий над прединдустриалните времена, за да се избегне ускоряването на климатичните екстреми по света – горещи вълни, наводнения, засушавания и покачване на морското равнище. Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата (IPCC) наскоро повести в доклад, че това изменение на климата е свързано с дейността на човека.

В доклада на IPCC, публикуван през април и одобрен от правителствата, има надежда, че промяната за добро е постижима – все още – но са нужни безкомпромисни политики навсякъде по света.

В своето изказване Бан заяви още, че ще обсъди проблема специално с китайските лидери по време на планирано пътуване до Китай през този месец. Бързият индустриален растеж в Китай и други големи развиващи се страни се сочи като причина за увеличаването на емисиите на парникови газове по света. ООН очаква Китай, както и другите страни от BRIC (Бразилия, Русия, Индия) да направят повече по проблем, добави Бан Ки Мун.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*