Европейците трябва да намалят яденето на месо и млечни продукти

Снимка: Pixel-Sepp, CC-1.0

Хората в Европейския съюз, които според изследователите на ООН ядат доста повече протеини, отколкото им е необходимо, биха мофгли да постигнат големи намаления на азотното замърсяване, ако намалят наполовина своата консумация на месо и млечни продукти. Това е изводът от нов доклад на ООН.

Азотът се използва като тор, който да внесе в почвата хранителните вещества, „изсмукани“ от растящите в почвата растения по време на растежа им.Излишният азот обаче може да навреди на околната среда чрез замърсяване на водата, въздуха и почвата.

Снимка: Pixel-Sepp, CC-1.0
Снимка: Pixel-Sepp, CC-1.0

Всяка година около 6,5 до 8 метрични тона азотсе озовават в околната среда в резултат на селскостопанските практики. Това представлява около 80% от звотните емисии от всички източници, се казва в изследването на Икономическата комисия на Организацията на обединените нации за Европа (UNECE).

Около 79-88 процента от общите азотни емисии в ЕС са свързани с отглеждането на добитък. Азотният отпечатък на месото и млечните продукти е значително по-висок от този на растителните продукти, добавя докладът.

„Ако всички хора в рамките на ЕС намалят наполовина потреблението на месо и млечни продукти, това би довело до намаляване на емисиите на парникови газове от селското стопанство с 25 до 40 процента, а на азотни емисии – с 40 процента“, казва водещият автор Хенк Уестоек, програмен мениджър на поделението „Земеделие и храни“ в холандската агенция по околната среда.

Като цяло в Европа всеки човек изяжда по 83 грама протеини на ден, като60 на сто от този обем идва от животни, показа проучването.

Този дневен прием на глава от населението в ЕС е с около 70 процента по-висок, отколкото е реално необходимо, според Световната здравна организация (СЗО).

Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти би намалила необходимостта от внос на соя, която понастоящем се използва в животинските фуражи, с около 3/4.

„ЕС би могъл да се превърне в основен износител на хранителни продукти, вместо да е голям вносител на соя“, добави Уестоек.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*