Парна машина може да свали разходите за съхранение на слънчева енергия до $100/kWh

Слънчевата енергия е един невероятен ресурс, но едно от слабите й места е съхранението – за да може да има резерв от на мощност тогава, когато е нужна енергия, а слънцето не грее.Високотехнологичните решения за системи за акумулиране на енергия са многобройни, но много от тях са на висока цена или са зависими от скъпи материали.

Една стара технология може да преобърне ситуацията и може да се окаже жизнеспособна алтернатива за съхранение на слънчева енергия чрез използване на парни бутални двигатели и съдове под налягане. Чрез тях може да се натрупва и съхранява енергия, за да се използва, когато е необходима.

terrajoule
Снимка: Terrajoule

Група австралийски инженери са разработили новото решение за съхранение на енергия чрез новостартираща фирма – Terrajoule. Компанията вече има една демонстрационнсистема в Калифорния и се цели в някои обещаващи постижения за 2015 година.

Системата на Terrajoule съчетава концентрирана слънчева енергия с парни двигатели и интегрирана система за съхранение с помощта на изолиран съд под налягане. Това може да осигури надеждна слънчева енергия 24 часа в денонощието.

Според сайта на фирмата до 2015 г. техните технологии ще са в състояние да осигурят система за съхранение при цена на върха от порядъка на 1,50 до 2 долара (в зависимост от редица променливи величини във всяка система). Учените са убедени, че цената на ват ще бъде сравнима с цената за фотоволтаична система със същия капацитет. Това би могло да означава цена на нетенкапацитет за съхранение на електрическа енергия от по-малко от 100 долара на киловатчас – равно на една малка част от разходите за системи за съхранение на база батерии.

Техният начин на съхранение изглежда много обещаващ като стабилно и евтино решение за разпределена слънчева енергия:

„Тъй като не е възможно да се съхранява парата в газообразно състояние за по-нататъшна употреба, парата се кондензира във водна маса, където се съхранява енергията й. Когато е необходимо, акумулираната енергия изпарява водата мигновено в пара. Енергията, която се губи в този цикъл пара-вода-пара, е по-малко от 2%. Архитектурата на Terrajoule позволява съхранение на енергия при под 18 бара, постигайки ефективност на входящ парен поток при 42 бара….Резултатът е съхранение при по-малко от 20% от стойността на батерии, никакво разграждане , без ограничения на циклите, жез не токсични или редки материал, с полезен живот от най-малко 25 години“.

Според Renew Economy, технологията е е революционно и същевременно „измамно проста“:

„Тя съчетава евтина слънчева енергия с евтино съхранение и се държи като електромотор, включен в електрическата мрежа, или дори като дизелов генератор. С други думи, може да работи 24 часа на ден, но без тежките комунални сметки, натоварени от стойността на горивото.“

2 коментара

  1. Статията е превод, и мерните единици са верни – 100 долара на киловатчас капацитет за съхраняване на енергия (което е доста добра цена, ако в крайна сметка видим реални инсталации). Самото заглавие е леко нееднозначно – по ясно би било да се добави „капиталови“ преди „разходи“.

  2. Защо не сте посещавали часовете по физика в училище?! Имате ли представа от мерни единици? Осъзнавате ли какво значи „100 долара/kWh“??? Като прочета такова заглавие и нямам желание да чета по-нататък…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*