ЕК одобри държавната помощ за когенерационна ТЕЦ в Дъблин

DWTEНяма противоречие между евро-законодателството и решението на общината в Дъблин, Ирландия, да финансира местен завод за когенерация на база отпадъци, реши Еврокомисията днес. ЕК е установила, че серията от мерки от страна на местните власти в Дъблин, за да участват в проекта за генериране на енергия от отпадъци в Пулбег, са в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи.

След проведен публичен търг местните власти в Дъблин са влезли в преговори с Dublin Waste to Energy Limited (DWTEL) относно до изграждането, поддържането и експлоатацията на мащабна централа за добив на енергия от отпадъци. Тя е разположена на полуостров Пулбег в Дъблин. Съоръжението ще бъде комбинирана система за топлинна и електрическа енергия (CHP), която използва твърдите битови отпадъци като гориво за производство на електроенергия за широката общественост. Заводът по план трябва да обработва около 550 000 тона отпадъци годишно.

Властите в Дъблин ще участват в проекта чрез серия от мерки, като например гарантиране на приходите от отпадъци , механизъм за разпределяне на приходите на отпадъци и електроенергия и график за разпределение на печалбата.

Разследването на Комисиятае показало, че проектът ще се извършва при условия, които всеки частен инвеститор, действащ в условията на пазарна икономика, би би приел.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*