Подводни “хвърчила“ могат да уловят 64 пъти повече енергия от подводните турбини

Как можем да генерираме повече енергия от възобновяеми източници, без да използваме огромни парцели земя за соларни и вятърни паркове? С хвърчило. Според Дейвид Олинджър, професор по машинно инженерство в Политехническия институт Уорчестър (WPI), привързани подводни „хвърчила“ могат да бъдат използвани за генериране на големи количества електроенергия от овладяването на силата на океанските вълни и течения. Олинджър наскоро получи три-годишен грант в размер на $300 000 от Националната научна фондация на САЩ, за да разработи технология, започвайки работа през януари.

Според Олинджър, дълбоководните течения са пълни с неуловена кинетична енергия. Въпреки, че ние не можем да ги видим, тези течения са латентни енергийни източници, които могат да бъдат впрегнати чрез „хвърчила“, които Олинджър иска да разработи.

david-olinger-wpi-underwater-kite-energy
Олинджър демонстрира чрез въздушно хвърчило как може да се улови енергията на теченията. Снимка: WPI

„Невидими под под вълните, извиващи се покрай бреговата линия и струящи през подводни канали, безброй океански течения и приливни потоци носят в себе си огромна кинетична енергия“, казва Олинджър. „И тъй както вятърните турбини могат да преобразуват движещия се въздух в електричество, е възможно да се трансформират тези почти неизползвани течения на „воден бриз“ в огромни количества енергия. Например , установено е, че потенциалната енергия от течението край Флорида, което преминава от Мексиканския залив към Атлантическия океан, носи 20 гигавата еквивалент – колкото 10 ядрени централи“.

Какво би предпочел човек – разположени около бреговата линия, невидими, практически безвредни подводни системи или стърчащи на брега атомни електроцентрали, реторично пита професорът.

Олинджър и неговият екип от студенти планират да използват парите от гранта, за да разработят „изчислителни модели, които могат да предскажат траекториите и мощността за хвърчила с различни размери и при привързване с различни дължини. Моделите могат да бъдат използвани, за да се изработят „хвърчила“, които могат да летят по стабилни, 8-образни траектории при променящи се условия на теченията“ се казва в прессъобщение.

Основно предимство на подводните хвърчила спрямо традиционната технология за улавяе на вълновата енергия е, че те са бъдат значително по-евтини за инсталиране, като същевременно генерира до 64 пъти повече енергия, отколкото стационарна турбина със сравним размер.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*