Посолството на САЩ в Хелзинки постигна платинен LEED статус

Посолството на САЩ в Хелзинки, Финландия, проектирано от Moore Ruble Yudell, е първата американска дипломатическасграда, постигнала LEED сертификация – при това платинена. Енергийно-ефективният „Иновационен център“ бе представен през 2013 г. и включва нова канцелария и преоборудвана канцелария, кто и двете са проектирани за максимална екологична устойчивост. По-късно тази година ще бъде добавена и нова резиденция за посланика, изградена по същите стандарти – LEED Platinum.

MooreRubleYudell-US-Embassy-Helsinki-600

Moore Ruble Yudell е проектирал устойчивия „Иновационен център“ за 125 млн. долара, така че да намали разходите за енергия с цели 46%. Центърът изумява с високо-ефективна топлинна изолация на покрива, въздушно странични икономайзери, троен стъклопакет, естествена вентилация и 100 процента LED осветление. Всичко това прави температурите в сградата приятни на фона на мразовиия климат в Хелзинки.

Стъпва на местен черен гранит при предния вход, а от западната страна е облечен в бели тухлени ленти, които имитират местните брези. Фасадата със северно изложение предлага гледка към круизните кораби и фериботите в Залива на Финландия, на които служителите в центъра могат да се радват, докато огромните прозорци наводняват помещенията с естествена светлина.

Иновационният център, новата канцелария и обновената канцелария имат системи за пестене на водата, като например малоструйни чешми и малоструен водопровод. Вода ще се пести и чрез структурата на ландшафта, както и чрез озеленяване, което включва растения, които поддържат системи за самостоятелно напояване. Целият комплекс с платинен LEED статус се очаква да бъде завършен по-късно тази година.

MooreRubleYudell-US-Embassy-Helsinki2-600 MooreRubleYudell-US-Embassy-Helsinki3-600 MooreRubleYudell-US-Embassy-Helsinki5-600 MooreRubleYudell-US-Embassy-Helsinki1-600

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*