Най-високата вътрешна „жива стена“ е в Квебек : 65 метра

Най-високата вътрешна „жива стена“ бе построена преди броени дни в новата сграда Desjardins в Квебек. Тя е висока 65 метра и е наречена Течения“, дело на озеленителите от „Green Over Gray“. Казват, че е била вдъхновена от близката река Сейнт Лорънс. С повече от 11 000 отделни растения и 42 различни растителни вида тази супер висока вертикална градина работи усилено за подобряване на качеството на въздуха в затворените помещения и създава уникална среда за служителите и посетителите на сградата.

The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-600

„Доколкото ни е известно, тази жива стена е най-високата вътрешна вертикална градина в света”, каза Патрик Поаро, съосновател на Green Over Grey. Стената е напълно хидропонна (т.е. без почва) и включва растения, които виреят в подобни вертикални средни в природата, например по клоните на дърветата и в непосредствена близост до водопади. „Крайният резултат е визуално приятна гледка, която същевременно осигурява по-чист въздух в затворените помещения и подобрява акустиката и стойността на имота.“

Реката Сейнт Лорънс, вдъхновила градината, която може да се види от сградата. Въртеливите течения на водата в реката са пресъздадени в оформлението на стената чрез различни нюанси на зелено, жълто, червено, лилаво и кремаво, заедно с различни текстури и на растенията. Градината включва над 11 000 растения и 42 различни вида, включително филодендрони, монстера, смокинови дървета, джинджифил, змийско растение (сансевиера), папрати, бананови растения и др.

Растенията се отглеждат в хидропонни панели без пръст, изработени от 100% рециклирани материали. За тяхната изработка са използвани 1,5 тона рециклирани бутилки от вода и пластмасови торбички от депата за отпадъци. 15-етажната жива стена се намира от северната страна на новата сграда Desjardins атриум, пълен с дневна светлина. Екологичната сграда се очаква да бъде завършена по-късно през септември 2014 г. се очаква да получи златен LEED сертификат.

The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-14 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-8 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-7 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-6 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-9 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-10 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-13 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-12 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-5 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-4 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-3 The-Currents-Living-Wall-Green-Over-Grey-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*