Студентите от РУ залагат на равномерна скорост в състезанието за електромобили Shell Eco-marathon

Русенският университет университет „Ангел Кънчев“ тази година за първи път се състезава в международната надпревара за електрически превозни средства, проектирани от студенти и ученици – Shell Eco-marathon Европа. Дебютантите от РУ ще се състезават с автомобил, задвижван от електродвигател и електрическа батерия, във футуристичната категория „Прототипи“.

Купето е проектирано с аеродинамична форма, а рамата е максимално олекотена, за да се намали разходът на енергия и да се повиши енергийната ефективност.

DSCF4775Момчетата и момичетата от отбора са проектирали „болид“, който тежи около 50-60 килограма. Така, заедно с водача, теглото трябва да се поддържа под максимума от 130 кг.

Също така, според младите инженери, максималната ефективност на електродвигателя се постига при 80% натоварване, затова те ще се стремят състезателната кола да се движи възможно най-равномерно с около 80% от максималната възможна скорост. При максимално допустима скорост от 35 км/ч колата на екипа от РУ ще се придържа към движение с около 28 км/ч.

С така заложените характеристики студентите от Русе очакват електрическата им кола да измине 150 км с 1 кВтч енергия.

Първи пилот в техния отбор е 21-годишната Сюзан Мехмедова, която – въпреки крехката си възраст – има дух на победител и увереност зад волана. С фината си фигура тя ще помогне и за олекотяването на състезателния автомобил.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*