Премиера на първия български филм за биоградинарство

Първият български филм за биоградинарство ще бъде представен на специална премиера в Център за култура и дебат „Червената къща“ на 12 май от 19 часа. Филмът на режисьора Андрей Волкашин „Семенца в земята и в сърцата“ е с времетраене 25 мин. и е реализиран по проект на Сдружение АГРОЛИНК с финансовата подкрепа на Програма Мтел еко грант – 2013. Екип от млади творци от ТВ „АлмаМатер“ заснеха филма от пролетта до есента на 2013 в биоградинката в двора на училището за деца с увреден слух. Премиерата ще бъде последвана от дискусия и кратко представление на децата с танца „Пролетен дъжд“.

zasnemane na film 600

Преди премиерата от 17 часа в „Червената къща“ ще бъдат представени фотоизложба, рисунки, разсади на билки и цветя, био сладки – направени от децата с увреден слух от училище „Проф. Дечо Денев“. Всички тези неща могат да се купят като дарение на децата за каузата „Биоградинка“ в училището.

Първият филм в България за биоградинарство дава нов поглед на биоземеделието и биоградинарството. Може ли то да бъде и в града? Може ли да бъде начин за създаване на ново отношение към храната, околната среда и природата? Био градинарството за деца, от току-що проходилите до юношите, отваря нови прозорци в един свят доминиран от технологиите. Децата се нуждаят не от пластмасови токсични играчки, а от свежия въздух на съзидателното изкуство на цветното био градинарство. Практиките в градината могат да дадат забавления, както и знания за света около нас. Учейки децата да имат техен собствен опит в градината, големите преоткриват и себе си. Заедно с децата те отглеждат семена на надеждата. Филмът е с участието на деца с увреден слух и от Валдорфското училище, София.

В дискусията ще участват: Светла Николова – председател на Агролинк; Андрей Волкашин- режисьор и сценарист; Милен Атанасов – журналист в БНТ; Павла Отова – доброволец, Людмила Атанасова, Фондация Помощ за благотворителността в България; Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на Мтел, Севделина Джонгарска – директор на училище „Проф. Дечо Денев“.

Кога? 12 май (понеделник), 2014 г.
17:00 – изложба на фотографии и предмети
19:00 – премиера на филма – 25 мин и дискусия
Къде? Център за култура и дебат „Червената къща“, София, ул. „Любен Каравелов“ 15

Вход свободен

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*