Индия отхвърля твърденията на СЗО, че Ню Делхи е най-замърсеният град в света

Индия отхвърли констатациите на Световната здравна организация (СЗО), според които Ню Делхи е най-лошият град в света от гледна точка на замърсяване на въздуха. Правителствени учени настояват, че агенцията на ООН е надценила замърсяването нв индийската столица.

Проучването на СЗО обхваща 1600 градове. То бе публикувано в сряда и сочи, че замърсяването на въздуха се е влошило от времето на предишното проучване през 2011 г. Това поставя градските обитатели в по-висок риск от заболявания, свъзани със замърсяването, като рак, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Според проучването Ню Делхи има най-мръсния въздух в света, със средно 153 микрограма малки частици (PM2.5) на кубичен метър годишно.

cow-77813_640
Снимка: cello5, CC-1.0

„Делхи не е най-мръсният град… със сигурност това не е толкова опасно, колкото се говори“, каза Ей-Би Аколкар, секретар на Централния съвет за контрол на замърсяването на Индия.

Групите за защита на здравето, естествено, приветстваха проучването на СЗО и коментираха, че това би трябвало да насърчи индийското правителство да затегне стандартите за емисиите от горивата. Нарастването на трафика по улиците на града е основна причина за замърсяването на въздуха.

Индиийският център за наука и околна среда (CSE) заяви, че правителството трябва да реагира бързо, като определи амбициозна програма за намаляване на токсичните вещества във въздуха в третата по големина икономика в Азия.

„Тази база данни потвърждава най-лошите ни страхове за това колко опасно е замърсяването на въздуха в нашия регион“, заяви Сунита Нараин, генерален директор на центъра, в изявление. Той призова за единни стандарти за емисиите на горивата, които да се наложат в цяла Индия до 2015 година.

Тринадесет от най-мръсните 20 градове на света се намират в Индия, според СЗО. Пекин, печално известен със смога, който накара някои чуждестранни анализатори да го прекръстят на „Сивкин“, е на в 77-мо място.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*