Снимка на деня: коприва

nettle-leaves-204375_640
Снимка: AllAnd, CC-1.0

Пролет е – време за зелени листни зеленчуци. Любима на мнозина е копривата, чиито крехки стебла по това време на годината са най-приятни за ядене.

Копривата е разпространена в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка. Известна е най-много с това, че е покрита с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок.

Богата е на желязо, поради което е много ценна за хора с дефицит на желязо в кръвта – анемии и др. Счита се за лечебно растение и има диуретично, кръвоспиращо, смекчаващо действие.

leaves-204375_1920
Снимка: AllAnd, CC-1.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*