Грузинец си направи енергийно самодостатъчна къща от корабни контейнери

Грузинецът Дачи Папуашвили се е заловил да си построи малка къща с формата на кръст, която ще бъде направена от два припокриващи се транспортни контейнера. Малката, 4-етажна къща ще представлява скромна вила, построена от строителни отпадъци. Компактната конструкция е проектирана да работи изцяло без връзка с електрическата мрежа. Домът ще е оборудван с технологии, които му дават самостоятелност, като например слънчеви панели и компостираща тоалетна.

Dachi-Papuashvili-Solar-Cross-Home

Създадена, за да приюти един-единствен обитател, микро-къщата ще предлага пълен набор от удобства в компактно енергийно ефективно пространство. Структурата от корабни контейнери е облицована с дърво и може да бъде сглобяема – да се конструира извън „строителната площадка“ за свеждане до минимум на отпечтъка върху природата. Дизайнът на Папуашвили й позволява да е самостоятелна и самодостатъчна, за да осигури на своите наематели висока степен на уединение.

Dachi-Papuashvili-Micro-House-3-600

Постройката ще е без връзка с електро-мрежата и ще е оборудвана със слънчеви панели за захранване на дома, както и със система за събиране на дъждовна вода. Първият етаж е запазен за „комунални“ функции, включително батерии за слънчева енергия, резервоар за вода, както и допълнително пространство за съхранение. Баня с душ, тоалетна с функция за компостиране са разположени на второ ниво. Хоризонтално ориентиран корабен контейнер помещава много по-голямото пространство на третия етаж , където са разположени основните жилищни помещения, спалнята и кухнята. Най-отгоре стои една малка молитвена стая – на „четвърти етаж“, който се свързва с открит вътрешен двор.

Dachi-Papuashvili-Micro-House-2600 Dachi-Papuashvili-Micro-House-5-600 Dachi-Papuashvili-Micro-House-6-600 Dachi-Papuashvili-Micro-House-7 Dachi-Papuashvili-Micro-House-4-600

6 коментара

  1. Как казвате се казва грузинецът? Дачи… Май днешните журналисти са проспали часовете по руски… или са от тия – съвремените – дето учат само английски…

  2. Абе с тоалетната ще бъде едно слизане и качване

  3. И най-вече няма да си има разправии с ЧЕЗ, Топлофикация, ВиК и други подобни паразитни структури!

  4. Явно, не са му разрешили да се включи към електроснабдителната мрежа

  5. Харесва ми, простичко, екологично, функционално и ред други. Абе ,
    готино е!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*