Бебета горски ушати сови падат от дърветата през пролетта – как да им помогнем?

Тези дни в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани пристигна първото за годината бебе – горска ушата сова. Пухкавото, щракащо с клюн, опулено създание стана повод да припомним отново нещо много важно за бебетата птици: ние можем да им помогнем и най-добрият начин да ги спасим е да ги върнем на дървото!

Горските ушати сови са нормални обитатели на нашите паркове и градини. Там те живеят през цялата година, като лятото отглеждат малките си в клоните на дърветата.

13488437263246

Няколко дни след излюпването си тези пухкави мъници решават, че „родното“ гнездо е много тясно, и с подскоци и непохватни прелитания се предвижват по клоните на дърветата. А надвечер, с пискливите си звучета, привличат родителите, които са наблизо и винаги бдят над малките.

Често поради невнимание, или след буря, малките падат на земята. Там е опасно за тях, особена в града, където дебнат много хищници – котки, кучета, други птици.

И тук идва помощта от човека. Помощ, забележете, която се изразява не във вземане и изпращане в Спасителен център, и не в прибиранен а пиленцето у дома, а в поставяне отново на дърво – там, в района където е намерен мъникът и където живее неговото семейство. Не можете да си представите колко добри катерачи са малките пухкави топки. Веднъж поставена, птичката бързо-бързо се покатерва нагоре и се шмугва в клоните на дървото.

Поставянето става, като совата се сложи на възможно най-високия клон, до който стигаме. Принципно съветваме хората да поставят совата на същото или но съседното дърво в района, където е намерена.

От друга страна, ако подобен мъник бъде изпратен в Спасителния център, въпреки усилията на екипа ни, неговия шанс да оцелее след това в природата намалява значително. Защо? Защото няма кой да го научи как да оцелява в дивото, как да се храни и ловува и от кого да се пази.

Ето защо апелът ни към всички, които всеотдайно и с чисто сърце помагат на изпадналите в беда диви животни, е:

Не вземайте на всяка цена бебета-птици, паднали от гнездото. Винаги преди това потърсете съвет от специалисти – РИОСВ, Спасителния център или други природозащитни организации.

Повярвайте, това е най-доброто, което можете да направите за тях. И в доказателство ще ви припомним една тъжна история за три совички от миналото, отгледани в човешки дом, чийто край бе изпълнен с болка и страдание и завърши летално….

Бебетата сови могат да бъдат намерени на всякъде, където има дървета, но най-голяма вероятност е да ги срещнете по паркове и градинки от средата на април до средата на юни.

 

Христина Клисурова,
Ветеринарен лекар,
Спасителен център за диви животни

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*