2000-годишен лед разкрива историята на промените в климата

Група учени от шест страни, които изтеглят ледени проби от Антарктика, казват, че са на прага на голямо откритие – те могат да „отключат“ 2000 години история на промените в климата, за да се разбере как глобалното затопляне ще се отрази на нашето бъдеще.

Международен екип учени реализира проект в Антарктика, който започна през декември миналата година, за да се вземат сондажни ледени проби – необходими, за да се преодолее една „бяла страница“ в познанията за температурните промени през последните 20 века.

image.adapt.960.high
Снимка: Ал Джазира Америка

Използвайки най-новите технологии, за да вникнат в тайните на миналото, учените се надяват да получат информация за изменението на климатичните модели. Това може да даде обяснение за нормалната честота и моделите, които днес наблюдаваме в екстремни събития като суши, циклони и наводнения.

„Документите, които ще произтекат от този проект, могат да ни информират и подобрят нашите климатични модели, за да се подобрят познанията ни за това, което се е случило с климата в близкото минало“, каза Ник Гейлс, главен учен на австралийската антарктическа дивизия в Тасмания.

Основно ядро от лед, взет от учените, е дълго 303 м и ще осигури данни за климата през последните 2000 години.

Две по-малки ядра с дължини 116 м. и 103 м. ще помогнат за изследването на последните 800 до 1000 години.

Двата тона лед, съставляващи основните секции, вече са разпределени към основните „ледени“ лаборатории по целия свят за анализ.

Учените ще извършват измервания през следващата година и ще започнат публикуването на резултати през следващите 18 до 24 месеца, каза Гейлс.

По проекта, наречен „Aurora Basin“, работят 15 партньорски организации от шет страни – Австралия, Китай, Дания, Франция, Германия и САЩ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*