„Гигафабриката“ на Tesla започва да се строи идния месец

Графика, публикувана от Tesla, разкрива, че проектът предвижда край "гигафабриката" да има и масив от системи за възобновяема енергия.

Строителните работи по най-голямата в света фабрика за литиево-йонни-батерии – „Гигафабриката“ на Tesla – най-вероятно ще започне още следващия месец. Очаква се фабриката да се състои от две части и стартът ще бъде даден на първата от двете строителни площадки.

Проектът за „Гигафабрика“ за батерии на Tesla бе обявен преди няколко месеца. Неговата цел е да увеличи производството на нови батерии за автомобилите на Tesla и да намали закъсненията в доставките. Главният изпълнителен директор Елон Мъск заяви пред репортери, че новата фабрика „най-вероятно“ ще започне да се строи следващия месец, а изграждането на втората площадка ще започне около месец по-късно.

Графика, публикувана от Tesla, разкрива, че проектът предвижда край "гигафабриката" да има и масив от системи за възобновяема енергия.
Графика, публикувана от Tesla, разкрива, че проектът предвижда край „гигафабриката“ да има и масив от системи за възобновяема енергия.

Tesla има за задача да построи фабриката до 2018 година, когато се очаква появата на нейното „трето поколение“ електрически автомобили. АКо не спази срока си, фирмата рискува да няма батерии за колите, които иска да продава.

Производителят заяви, че Аризона, Невада, Ню Мексико и Тексас са възможните места за фабриката. Строеж ще започне и на площадки в два щата.Калифорния все още се счита за възможно място, макар че беше първоначално отхвърлена поради дългите процеси на издаване на разрешителни и друга бюрокрация.

Мъск изрази увереност, че фабриката ще осигури намаление 30 на сто от цената на батериите на компанията. Това ще й позволи да се съсредоточи в иновации в областта на материалите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*