Испанците си правят колективи за възобновяема енергия

Снимка: Hans, CC-1.0

Свикнали сме големите ВЕИ инсталации да са дело на големи кмпании със соилдно финансиране или финансови бонуси от местните правителства, но все по-често такива проекти се реализират на ниво местна общност. Това се случва вече и в Испания. Една местна общност е взела нещата в свои ръце и се е заловила да колективно да изгради 20 KW слънчева централа точно насред своя град. Изграждане на общностни възобновяеми енергийни ресурси – какъвто се явява Huerta Solar Amigos de la Tierra в Систане, Испания – е една опция, която обикновените граждани в Испания а изследват в опита си да бъдат по-зелени. Но потребителите в Испания не е нужно да спират само дотук. Хората могат също така да купуват зелена енергия чрез енергийни колективи, които придобиват енергията от ВЕИ на много атрактивни цени от традиционните електроенергийни дружества. Това дава на испанците истинска сила да променят живота в своите общности.

Снимка: Hans, CC-1.0
Снимка: Hans, CC-1.0

Двигателят зад смелата соларна инициатива принаделжи на „Приятели на Земята“ – Испания и нестопанската организация Ecooo. Те са помогнали на жителите на Систане да придобият повече контрол върху своите енергийни „дела“. С цел да се сложи край на зависимостта от изкопаемите горива всеки член на общността може да помогне, като се вклчи в проекта със закупуването на акция за 100 евро. Това от своя страна му позволява да стане съсобственик и да получава печалби от проекта. Ecooo помага за инсталиране и поддръжка на слънчевите панели за частните домове и физическите лица и помага на общността да изгради по-големи енергийни източници.

Освен да изграждат общностни ВЕИ инсталации хората могат да формират колективи и за купуване на енергия от ВЕИ. Точно сега в Испания 30-40 процента от енергията се генерира от възобновяеми източници и тези колективи могат да закупуват енергия от комуналните дружества, като им е гарантирано, че тя идва от зелени източници. Това има и финансова полза за тях. А комбинацията от висока безработица и нарастващите разходи за електроенергия означава, че има 47 милиона души, които се затрудняват с плащането на комуналните си сметки и имено енергийните колективи могат да повлияят на енергийните компании в дългосрочен план, за да се намалят разходите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*