Облагородяват пространството пред Деветашката пещера

Деветашка пещера. Снимка: Mincov, CC-SA-3.0

Правителството предостави безвъзмездно на община Ловеч терен от 127 дка в непосредствена близост до Деветашката пещера.

Местната власт има готовност да обособи на него паркинги и места за отдих на туристите, посещаващи природната забележителност.

Благоустрояването на района около пещерата ще позволи той да бъде предпазен от замърсяване и мястото да се превърне в привлекателна туристическа дестинация.

Деветашка пещера. Снимка: Mincov, CC-SA-3.0
Деветашка пещера. Снимка: Mincov, CC-SA-3.0

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата и? дължина е 2442 метра, общата й площ е 20 400 квадратни метра.

Изключително важна от екологична гледна точка, Деветашката пещера е едно от трите най-важни убежища за хибернация на прилепи в Европа. Тук зимува колония от над 35 000 екземпляра от видовете пещерен дългокрил, дългопръст нощник, голям подковонос и ръждив вечерник.

Смята се, че Деветашката пещера е едно от най-големите „средища“ на първобитния живот на територията на страната ни. В по-ново време пещерата е използвана за съхранение на храни от държавния резерв. След това е засекретен военен обект. През 1950-те е години е била използвана за съхранение на петрол. След затварянето и? за военни цели пещерата не се превръща в пълноценен туристически обект. Въпреки че е отворена за посещения, не е с оформена инфраструктура.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*