Трикраки крайбрежни наблюдателници генерират енергия в Бейрут

Преди Бейрут да се превърне в бетонна джунгла хората имали жилища на едно ниво, така че всички да се любуват на дъха и гледката на Средиземно море. Днес тези хора вече нямат достъп до красотата, която някога са виждали, защото високите сгради стоят като стена по протежение на крайбрежието. Историята е добре позната и на други крайбрежни градове, нали?

Когато хората отиват на брега, то е, защото се чувстват жадни за красотата на морето, защото искат да вдишат въздуха с дъх на сол и простор, да послушат плясъка на вълните, да се почувстват безгрижно.

IRIS-by-Najjar-Najjar-Architects-Lebanon-lead-3-660x439

Затова край брега са се появили трикраките наблюдателници IRIS. Прикрепени към скалата, тези платформи са оформени като котешко око с изглед към синята водна шир. Хората могат да се качат на техните дървени платформи чрез висока метална стълба, за да се порадват на морето. Всяка от тези наблюдателници може да бъде различно за всекиго – за едного ще е място за медитация, за другиго – кътче за интимна среща….

Но това е само видимата част. Има и не-видима – всяка от платформите генерира енергия от морските вълни.

IRIS-by-Najjar-Najjar-Architects-Lebanon-lead-2-660x440

Стоейки на ъгловатите си три крака на ръба на скалата, всяка от тези три структури е свързва чрез „антена“ сняколко шамандури в морето. Те произвеждат енергия и я подават чрез мрежа от кабели, за да осигуряват електрозахранване за местните жители.

IRIS-by-Najjar-Najjar-Architects-Lebanon-5-660x440

Оскъдни са данните за параметрите на енергийния проект. Знае се обаче, че прекъсванията на електрозахранването в Бейрут са често срещано явление, затова крайбрежните наблюдателници действат хем като атракция за хората, хем като „парче“ устойчива архитектура, предназначена да направи още една малка, но важна крачка в посока по-голяма енергийна устойчивост в града.

IRIS-by-Najjar-Najjar-Architects-Lebanon-lead-660x438

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*