Излюпи се първата дива белошипа ветрушка от десетилетия у нас

Камери, дебнещи гнездото, са запечатали важния момент...
Камери, дебнещи гнездото, са запечатали важния момент...
Камери, дебнещи гнездото, са запечатали важния момент…

Първото диво бебе – белошипа ветрушка, „произведено в България“ от десетилетия насам, се излюпи на 11 май в модула за освобождаване и адапатция на белошпи ветрушки на Зелени Балкани в Сакар.

Въпреки, че родителите му са „командировани“ от Спасителния център птици, които никога няма да полетят на свобода, малката, пухкава топка най-вероятно ще е първото бебе, което ще напусне волиерите в село Левка.

На крехките си, млади плещи това пиле носи победата, която екипът на Зелени Балкани извоюва с годините упорита работа, в борбата за връщането на този изчезнал от пределите на страната ни вид.

Историята на излюпването на първото диво белошипо бебе не започва от днес. Тя е поредица от дейности и труд не само на екипа на Зелени Балкани, но и на испанската организация DEMA, както и германската фондация ЕвроНатур, обединени в проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка”, финансиран от програма LIFE на ЕС.

От друга страна това е само началото на дългия път, който всички ние трябва да извървим, за да достигнем мечтания момент, в който белошипите ветрушки в България няма да имат нужда от помощта на човека, за да съществуват…Надяваме се това време да дойде скоро и очакваме още много малки пухкави „надежди“ да се излюпят в Левка…

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*