Бургас с отличие за най-активна вело община в mobile2020

Община Бургас бе отличена като най-активна вело община в България. Наградите – грамота и велосипед бяха връчени лично на зам.-кметът с ресори „Европейски политики и програми“ и „Околна среда“ г-жа Атанаска Николова за своята цялостна политика за настрчаване на карането на велосипед в града, чрез изграждане на инфраструктура и популяризиране на алтернативните на автомобила форми на транспорт в града.

Конкурсът бе проведен в рамките на проекта „mobile2020 – повече велосипеди в малките и средно големи градове на Централна и Източна Европа до 2020 г.“, финансиран по програма Интелигентна енергия Европа. Целта на проекта е да повиши дела на велосипедите като средство за придвижване в града.

Награждаването се състоя в залата на Община Бургас и освен конкурса за най-активна вело община бяха връчени и отличията на победителите във видео-конкурса „С велосипед в града“.

d60239cd2e6e380984f0d363c5e7934e

Първото място грабна Кирил Курукювлиев от гр. Карнобат, който получи и голямата награда – велосипед. На второ място бе класиран Милен Георгиев от гр. Русе, а на трето място бяха класирани дечицата от ЦДГ 43 „Синчец“ гр. Варна. Малчуганите, насърчени от техните учители участваха с цели три клипа.

Домакините на събитието бяха община Бургас и Областен информационен център Бургас.

С връчването на двете награди – за най-добър видео клип „С велосипед в града“ и за най-активна вело-община в България приключи и проекта mobile2020. Той бе изпълняван в 11 страни на Централна и Източна Европа в продължение на 3 години.

В рамките на този тригодишен проект бе издаден и първият в страната наръчник за планиране на велосипедни политики и инфраструктура на български език, събрал най-актуалното познание и добрите практики на Европа. Също така бяха обучени общински служители и експерти и бе създадена национална работна група, чиято цел е иницииране на промени в нормативната уредба, касаеща проектирането на велосипедна инфраструктура за по-чисти и зелени градове в България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*