Слънчевите панели се завръщат на покрива на Белия дом

Когато има държавна подкрепа за една нова технология или концепция, от значение е това хората да виждат как административните служби я прилагат повсеместно – това създава доверие и убеденост в значимостта й. Затова не е чудно, че еколозите в САЩ реагираха с репликата „по-добре късно, отколкото никога“ на новината, че Белият дом има вече има соларни панели на покрива.

whitehousesolarmockup.jpg.662x0_q100_crop-scale

Соларни панели са инсталирани за първи път върху Белия дом нна 20 юни 1979 г. по времето на президента Картър. Тогава са монтирани 32 соларни панела, инсталирани за генериране на топла вода. Те обаче са демонтирани по време на ремонт на покрива през 1986 г. – и, според запознати, умишлено не са върнати обратно – по времето на президента Рейгън.

Макар че соларният масив на покрива на Белия дом никога не е бил достатъчно голям, за да произведе значително количество енергия, символиката е много важна. Затова за еколозите в САЩ беше голяма новина, когато през 2010 г. администрацията на Обама обяви, че ще инсталира отново соларни панели на покрива на Белия дом. Датата на завършване на проекта първоначално е бе „пролетта на 2011“… Е, през това време някои предприемачи построиха цели фабрики за електромобили, но така или иначе сега, през 2014, работата по инсталирането на панелите най-сетне завърши.

За съжаление изображението по-горе е колаж, направен от соларен ентусиаст,който навярно се е размечтал. Реалната система е по-скромна по размер (6.3kW), което навярно се дължи на важни съображения за сигурност, свързани с покрива на Белия дом.

White-House-washington.jpg.650x0_q85_crop-smart

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*