Номер 1 пестицид, който избива пчелите

Ново проучване на учените от харвард добавя още повече доказателства за теорията, че инсектицидите са основният виновник за изчезването на пчелите, съобщи Christian Science Monitor. Изследователите са открили, че пчелите в Масачузетс, изложени на масов вид инсектициди, известни като неоникотиноиди, са претърпели значителен спад в броя през зимата – в сравнение с пчелите, които не са имали контакт с химикала експозиция . В проучването само шест от ощо 12 колонии, изложени на химикалите (имидаклоприд и клотианидин) са иззимували. Имидаклопридът е номер 1 пестицид в света, пише изданието.

DSCF4508

„Ние демонстрирахме, че неоникотиноидите снай-вероятните отговорници за задействането на „синдрома на празния кошер“ в пчелните кошери, които са били здрави преди идването на зимата,“ казва един от учените от Харвард, цитиран от Гардиън.

Учените предполагат, че химикалите увреждат неврологични функции на пчелите, което ги кара да изоставят своите семейства и да бягат навън, което води до тяхната смърт.

Въз основа на сравнение с предишни проучвания изследователите също така смятат, че особено суровите зими могат да влошат последствията от синдрома, съобщава „Харвард Газет“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*