Колите с електрическо задвижване са поели 1,4 GWh батерии през първите 3 месеца на 2014

Снимка: GM

Доста преди да е започнало стоителството на „Гигафабриката“ на Tesla за батерии, която ще бъде захранвана от вятър и слънце, светът вече произвежда доста батерии за превозните средства с електрическо задвижване. Цифрите за първите три месеца на 2014 г. говорят за утрояване през последните 3 години. Първата четвърт на годината са произведени около 1,4 гигаватчаса батерии – както за електрически, така и за хибридни коли, според Lux Research. Дори и при липсата на растеж темпът на производство се движи в порядъка на 5,6 GWh годишно! Но това няма да остане така – очаква се в сектора да има осезаем растеж през следващите години. Не би било чудно, ако годишното производство надскочи 10 GWh годишно.

Снимка: GM
Снимка: GM

Литиево-йонната технология продължава да бъде водеща и то с доста осезаема преднина. На нея се падат 68% от общия обем продадени батерии. Никел-метал-хидридната технология (NiMH) държи 28%, което се дължи до голяма степен на това, че Toyota продължава да я използват в свопите хибриди Prius, които нямат опция за зареждане чрез електрическата мрежа.

Що се отнася до производителите на батерии, Panasonic има преднина и доста добри темпове на растеж през последните няколко години, благодарение на своето споразумение за доставки с Tesla Motors.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*