Кметът на Варна седна зад волана на първия хибриден тролей в града

До края на септември по варненските улици трябва да тръгнат 30 нови чешки тролейбуса, които градът получава по проект за екологичен градски транспорт. Първият от тях бе тестван от представители на медиите, а кметът Иван Портних не пропусна да влезе за кратко в ролята на шофьор, като се задоволи само с надуването на клаксона. Проектът се изпълнява съвместно от общините Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен, като финансирането е осигурено по Оперативна програма „Околна среда”.

varna01

Стойността на новите тролеи на Варна е около 28 милиона лева. Превозните средства са хибридни и могат да се движат и на ток, и на дизел, като без електричество могат да изминават до 4-5 км. Те са оборудвани с камери, климатици и приспособени за хора с увреждания. Гаранционният им срок е 37 месеца или 210 000 км.

Тролейбусният транспорт е не само по-екологичен, но е и два пъти по-евтин от автобусния, което е важно за бюджета на общинския превозвач, отбеляза варненският кмет. Той вече е възложил на фирмата „Градски транспорт” да започне обследване за възстановяването на неизползваемата контактна мрежа. Целта е да се открият тролейбусни връзки „Владиславово – Почивка” и „Почивка – Аспарухово”.

Източник: Варна топ новини

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*