Плаващ град може да предложи самоподдържаща се общност

Дизайнерското студио AT Design Office е предложил едно интересно решение справяне с пренаселването на големите градове в Китай – чрез мрежа от плаващи градове. Поръчан от китайската строителна фирма CCCC, планът за океански метрополис се състои от плаващ остров с площ четири квадратни мили, който може да побере цял един квартал в морето. Изработен от сглобяеми шестоъгълни модули, плаващият град ще бъде самоподдържаща се и самодостатъчна общност – удобна алтернатива за пренаселената континентална част.

ATDesign-Office-FloatingCity

Въпреки че тезата за плаващ град може да звучи фантастично, идеята е много по-близо до реалността, отколкото човек може да си представи. Плаващият остров ще бъде изграден със същите технологии, които CCCC са използвали за изграждане на 50-километровият мост между Хонг Конг, Макао и Жухай.

AT Design Office планира това да е остров,направена от шестоъгълни модули, който има части под водата и части над повърхността й. Островът ще включва вертикални ферми и рибни стопанства, за да си произвеждат собствена храна. Ще има собствеи съоръжения за преработка на боклуците с цел устойчиво справяне със собствените отпадъци. Идеята е островът да бъде с нулеви въглеродни емисии и изцяло енергийно самодостатъчен.

Островът, който ще бъде организиран в група с други сглобяеми и плаващи острови, ще бъде свързан чрез подводни тунели с другите острови и със сушата. Зелени пояси ще обособяват централен район на острова, оформяйки парк, а под нивото на водата ще има хотел и увеселителен град. AT Design предвиждатостровът да си има обществен транспортен възел за подводници, круизни кораби и фериботи, които да превозват жителите от и до континента.

Плаващият град може да звучи като научна фантастика, но китайската транспортно-инвестиционна компания сериозно разглежда предложението за проектаи обмисля изграждането на негов образец, макар и в умален мащаб, още през следващата година.

ATDesign-Office-FloatingCity6 ATDesign-Office-FloatingCity5 ATDesign-Office-FloatingCity4 ATDesign-Office-FloatingCity3 ATDesign-Office-FloatingCity2 ATDesign-Office-FloatingCity1

1 коментар

  1. при проучване на информация насложена на голям пътнически кораб посетил БЪлгария последните седмици се оказа че от паралелен свят проучват става ли този и подобни за тн“ноеви ковчези“..Оказа се че проучватели смятат че не става и подават отново дизайна показван вкл по мултфилми на тн“Ноев ковчег,като препоръчват херметичен покрив.. нужни са реактори,пречиствателни станции за вода мощни добиващи кислород комплекси огромни складове з а храни вкл консервирани …нужни са независими двигатели .проучване дали подводни лодки от типа на“тайфун“ стават подава че са възможни колапси в воните басейни вкл морета и океани…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*