520 кв. м. къща генерира повече ток, отколкото използва

Tah.Mah.Lah. е къща в Портола Вали, Калифорния, която се е сдобила с платинен LEED статус и е проектирана така, че да генерира повече енергия, отколкото използва. Този разкошен дом има положително въздействие върху околната среда. Въпреки огромния си размер от 520 квадратни метра, домът използва система за енергиен мониторинг, която контролира LED осветлението, автоматичните сенници и всички електрически системи в дома. Вентилационна сстема с функция за възстановяване на топлината допълват енергийната ефективност на дома.Но това е само върхът на айсберга.

tahmahlah-house-by-HKS-Hill-Glazier-Studio-31-600

Tah.Mah.Lah е странно име, което произлиза от речника на кореннотом естно население и означава„планински лъв“. Домът е простроен ор материали втора употреба („спасени“ оттук-оттам).Стоманеният покрив е от рециклиран материал. Същото важи за камината, зидана от варовикови блокчета, кухненския абсорбатор, ръчните парапети – те всички са изградени от останките от близкия 102-годишен хамбар. Останалите елементи са изградени от кедрово дърво, което е сертифицирано от местната горска служба като устойчиво добито. Много от дървесината е събрана от стари плевни в района. Линда Йейтс и Пол Холанд, собствениците на дома, са се постарали при строжа да не се използват бои и други препарати на петролна основа.

tahmahlah-house-by-HKS-Hill-Glazier-Studio-1-600

Tah.Mah.Lah използва вода от градската ВиК система, но има вътрешна система за третиране на сивата вода от душовете и черната вода от тоалетните. Те се подават чрез подземна система за напояване, за да подхранват местните треви, растящи върху земята имота. Подземен резервоар, способен да побере 190 хил. литра вода, допълва тази напителна система. Отоплението се осигурява от геотермалната система, която черпи топлинна енергия от земята. Подово отопление разпределя топлината из къща. Енергийните нужди на добма се удовлетворяват ит 7kW соларен масив на покрива, който се състои от 120 фотоволтаични панела.

tahmahlah-house-by-HKS-Hill-Glazier-Studio-7-600

Всичко това, заедно с електроуредите вкъщи, се контролира от система за наблюдение Control4, която изпълнява множество енергоспестяващи задачи. Цялата къща е оборудвана със сензори за движение, които изключват осветлението в стаята, когато остане незаета в продължение на 10 минути.

Като цяло къщата е доказателство, че дори една сграда с огромен „физически отпечатък“(т. е. голяма площ) може да бъде проектирана за значително намаляване на въздействието върху околната среда.

tahmahlah-house-by-HKS-Hill-Glazier-Studio-6-600 tahmahlah-house-by-HKS-Hill-Glazier-Studio-2-600 tahmahlah-house-by-HKS-Hill-Glazier-Studio-4-600 tahmahlah-house-by-HKS-Hill-Glazier-Studio-5-600

4 коментара

  1. Разни хора, пишат разни глупости. Поне да бяха грамотно написани!

  2. П.С. към автора да си оправи правописа толкова техническа статия с толкова технически грешки

  3. Де бе човек ти нищо не разбираш този 102 годишен хамбар са го ползвали като склад в който са складирали техниката закупена от Уолмарт 🙂

  4. Елементарните термо-икономически познания показват, че 7 КВт са абсолютно недостатъчни даже за геотермалната термопомпа за подово отопление на 520 Кв.м.
    А хладилниците, фризерите и охладителите ще работят на пълна мощност, не по-малко от 2 КВт.
    И умопомрачителния резервоарот 190 куб.м. от какви отпадни материали е направен?
    Прекалено много най-най-най…За да е вярно. И как направиха кухненски абсорбатор от останките на 102-годишен хамбар си е направо извънземно чудо.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*