ВЕИ и климатичните промени: наводненията спряха две ВЕЦ в Сърбия

Къде е глобалното затопляне, питат се някои в тази свръх-прохладна пролет. Климатичните се изразяват най-вече в климатични екстреми – свръх-горещни топлинни вълни, екстремни студове, прекомерни засушавания, поройни дъждове. Точно едно от тези явления – пороен дъжд – блокира част от ВЕИ мощностите в съседна Сърбия.

Сръбското елнергийно дружество Elektroprivreda Srbije (EPS) обяви, че високото ниво на водата на река Морава е довело до прунудителното спиране на две водноелектрически централи с общ капацитет от 34 мегавата.

flood
Анимка: АП

Най-тежките дъждове и наводнения за последните 120 години удариха съседни Сърбия и Босна, което доведе до смъртта на трима души, прекъсна електричеството и остави няколко градове и села изолирани.

EPS заяви, че е въвела спешни мерки и е мобилизирала екипи, които да следят положението е нейните съоръжения. Наводнение е прекъснало производството в две мини, които доставят въглища за големите електроцентрали на твърдо гориво.

Другите водноелектрически централи на дружеството работят нормално, съобщио фирмата, въпреки че от EPS заявиха и, че са отворили аварийните шлюзове на тяхната най-голяма ВЕЦ – Джердап 1 – която се намира на река Дунав. От компанията заявиха, че ще направят същото и с ВЕЦ Джердап 2 по-късно днес. Това от своя страна ще доведе до повишаване на нивото на водата на река Дунав в близост до границата с България.

Изпълняващият длъжността генерален мениджър на EPS Александър Обрадович каза в изявление, че е наредил на търговското звено на EPS да се подготвят за евентуалната необходимост от внос на електроенергия.

Властите в Сърбия обявиха, че около 100 000 домакинства са останали без електричество след обилните валежи и наводнения, които разстроиха електроцентралите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*