Етикетите за годност утежняват проблема с хранителните отпадъци

„Най-добър до“ и „Годен до“ – тези етикети за хранатадават своя принос за планината от хранителни отпадъци в Европа и може да бъдат отменени – поне за някои продукти с по-дълъг живот. Това твърдят група държави от Европейския съюз в доклад, подготвен за обсъждане от министрите на земеделието.

Хранителните отпадъци на Запад се превърнаха в гореща тема заради своите неговите екологични, социални и хуманитарни последици. В доклад миналата година бе установено, че до половината от произведената храна в света се губи заради лоши практики при събирането, съхранението и методитена транспорт, както и безотговорното отношение на търговците на дребно и потребителите.

apples-waste

Новият доклад, изготвен отспециалисти от Нидерландия и Швеция, сочи, че етикетирането за дати в много страни от ЕС допълнително задълбочава проблема. Документът призовава Европейската комисия да обмисли дали продуктите с много дълъг срок на годност не могат да бъдат изцяло освободени от прилагането на етикети от типа „годно до“ и „най-добър преди“.

Докладът иска политиците от ЕС да проучат как могат да помогнат на потребителите за едно по-добро разбиране на датите за трайност.

Документът има подкрепата на Австрия, Дания, Германия и Люксембург. Той потвърждава, че проблемът с хранителните отпадъци има социални, екологични и икономически измерения. „Необходимостта да се намалят загубите на храна и хранителни отпадъци е тясно свързан с принципа, че всички хора по света имат право на подходяща храна“.

Според данните, предоставени от Комисията, до 100 милиона тона храна се губи в Европа всяка година. Миналата година пък доклад на лондонския институт на машинните инженери установи, че между 30 на сто и 50 на сто от храната, която стига до рафтовете на супермаркетите, се изхвърля – често поради лошо разбиране на етикетите „най-добър преди“ и „използвай преди“.

Етикетите „използвай преди“ и „годен до“ се прилагат, ако е налице риск за здравето при консумиране на храната и след посочената дата. Етикетът „Най-добър преди“се отнася повече за качеството– след изтичане на срока продуктът може да все още годен, но може би загубил перфектния си вид.

Комисията казва, че търси решение на проблема с хранителните отпадъци, включително и на това да сложи край на объркването сред потребителите относно датитеот етикетите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*