Колело в куфарче ще направи градовете ни по-зелени

homenew

Малко неща могат да се сравнят с удоволствието от карането на колело. Велосипедът е и много практично средство за придвижване. В натоварената градска среда обаче, където пътуващите често се налага да пресичат целия град, карането на велосипед може да се окаже по-сложно. Зачестяват и кражбите на велосипеди. Сгъваемите велосипеди се оказват значим фактор за подпомагане на градската мобилност – те лесно се комбинират с пътуване с кола или с градски транспорт. Спонсорираният от ЕС проект Bike Intermodal разработи нов прототип на сгъваем велосипед, който тежи 7.5 кг. и може да се носи в куфарче с размери 50см. х 40 см. х 15 см. Сгънат велосипедът Bike Intermodal заема съвсем малко място, лесно може да се съхранява, транспортира или просто да стои в ъгъла на ресторанта, бара или киното. Частите му се рециклират 100%, което значи че велосипедът има пълен екологичен жизнен цикъл: от производството до употребата и рециклирането.

„В Bike Intermodal комбинирахме най-добрите дизайнерски и производствени практики,“ казва Алессандро Белли от Tecnologie Urbane, ключов партньор на проекта и основател на start-up компанията. „Използвахме най-модерните материали, за да произведем свръхкомпактен, максимално лек и красив велосипед, идеален за нуждите на градския живот. Надяваме се, че Bike Intermodal ще спечели на своя страна не само запалените велофенове, но че ще насърчи и досегашните скептици да яхнат велосипеда, и да почувстват свободата на придвижването с колело.”

Революция в дизайна на сгъваеми велосипеди

Bike Intermodal_02Около 135 млн. сгъваеми велосипеди се произвеждат всяка година, което представлява средно 2% от пазара на колела. Bike Intermodal се движи от типичната за велосипеди верига на доставки към един нов модел на предлагане, вдъхновен от автомобилната промишленост. „Ние подсилихме здравината на колелото, като минимизирахме частите и използвахме най-устойчивите и най-леки материали, като магнезий например. Всяка отделна част е тествана и рециклируема. Фокусът е върху контрола на качеството, жизненият цикъл на продукта и екологичната целесъобразност,” подчертава г-н Белли.

Рамката на „интермодалния велосипед” се изработва от лят алуминий или магнезиий и ветроходни кабели. Тя се сгъва и разгъва като авиационен колесник. Пилотният модел използва и графен, който укрепва и олекотява рамката още повече. Специален двигател, разработен от партньора на проекта Maxon Motor (BRAUN family), повишава мобилността, без да добавя прекомерно тегло. Дори с мотора, велосипедът тежи почти два пъти по-малко от обикновен сгъваем велосипед без електрически двигател и заема около 1/5 от пространството.

Теглото и размерът на колелото са оптимизирани след проведени теренни проучвания под ръководството на Университета във Флоренция. Изследователски въпросници и тестове с конкурентни сгъваеми велосипеди са проведени сред специална извадка от хора, ежедневно пътуващи до работа, и студенти, за да помогнат на екипа да отчете различните елементи, които максимално ще улеснят употребата на прототипа. Проучванията са реализирани от партньорските компании за обществен транспорт ATAF и LPP във Флоренция (Италия) и Любляна (Словения).

Развитие и комерсиализация на продукта

bike

Изследователският проект Bike Intermodal получи финансиране в размер на 1.58 млн. евро от ЕС. След края на проекта едноименната start-up компания продължи оптимизирането на дизайна и производството и в момента е готова с търговски прототип на велосипеда. Текат преговори с редица спортни фирми, както и със значими компании в автомобилната индустрия, които да започнат производството на Bike Intermodal. Г-н Белли изчислява, че при максимално оптимизирано производство, иновативния сгъваем велосипед може да струва 800 евро за безмоторен вариант и 1300 евро за електрически велосипед. Свръх минимизирана „фикси” версия може да струва 500 евро. При положение, че повече от две трети от европейското население живее в градовете и тенденцията е градското население да продължи да се увеличава, потенциалният пазар на Bike Intermodal е значителен.

„Bike Intermodal е пример за иновация, каквато имаме нужда да виждаме по-често в Европа,“ коментира Майкъл Дженингс, говорител на Еврокомисаря за Научни изследвания и иновации Мойра Гейгън-Куин. „ Тя подобрява качеството на живот и икономическата конкурентоспособност. Една от основните цели на „Хоризонт 2020”, нашата нова програма за финансиране на научните изследвания и иновациите, е да даде шанс на добри идеи като тази да извървят пътя от изследователската лабораторията до пазара. Колкото по-иновативни компании имаме, толкова по-добре ще бъде за европейската икономика.“

Източник: nauka.bg

1 коментар

  1. Аko сгъваемите велосипеди са само 2%от годишното производство и според автора тези 2% процента възлизат на 135 милиона броя, то годишното производство трябва да е 50 пъти по- голямо, т.е. около 6,75 милиарда бройки. Излиза че всяка година всеки жител на планетата си купува колело, вкл. и новородените. Аре посмали малко!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*