Заседнал кораб заплашва Галапагос с еко-катастрофа

Нова заплаха за Галапагоските острови „може да отприщи екологична катастрофа“: заседнал товарен кораб.

По настояване на длъжности лица, грижещи се за района, Еквадор ( която е собственик на островите) вчера обяви извънредна ситуация, след като товарен кораб заседна миналия петък. Над 19 000 галона гориво от товара на Galapaface 1, които корабът е транспортирал, са били отстранени от него. Опасностите обаче продължават да съществуват под формата на вредни замърсители като моторно масло и почистващи препарати, които все още са на борда на кораба. Уол Стрийт Джърнъл определя количеството на замърсителите на борда на около 1100 тона. Корабът е заседнал край острова Сан Кристобал остров, където е блокиран от пясък и скали, напукали корпуса му , съобщи АФП. Корабът може да потъне.

galapagos-san-cristobalПри обявяването на извънредна ситуация секретариатът по управление на риска ще бъде в състояние пряко да нареди покупката на стоки и доставката на услуги, както и на работа, които се изискват, за да се преодолее тази извънредна ситуация,“ каза Еквадор в изявление. Страната не даде индикация колко време ще отнеме отстраняването на кораба. BBC припомня защо властите имат основание да се притесняват: през 20011 г. етролен танкер разля гориво, след като заседна край бреговете на един от островите и по същество унищожи популацията на морската игуана.

1 коментар

  1. Какво излиза, че с подводници е в пъти по безопасно особено в лошо време. Кораба нямал ли е сонар, като и радара, които да са вързани към навигационният компютър и при необходимост да коригира курса преди да е станало късно…. Подводници, които превозват нефт и нефтопродукти, втечнен газ и други екологично опасни товари……до 50-100м. потапяне.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*