Бившият мексикански президент призовава за глобална зелена икономика

Бившият мексикански президент Фелипе Калдерон разкри планове за нова голяма кампания, която ще изтъкне предимствата на зелената икономика и спешната необходимост за действия на международно равнище за справяне с изменението на климата.

Felipe_Calderon,_World_Economic_Forum_2009_Annual_Meeting
Фелипе Калдерон, снимка: Световен икономически форум, CC-SA-2.0

Калдерон оглявява Световната комисия по икономиката и климата и се готви за публикуването на нов доклад за зелената икономика. Това трябва да стане в навечерието на срещата на ООН за изменението в Ню Йорк през септември тази година.

Бившият мексикански президент е убеден, че новият доклад за климата и икономиката, разработван от екип с ръководител Джереми Опенхайм, ще осигури „независими и авторитетни доказателства“ за това как промените в климата могат да бъдат разрешени, без да се застрашава икономическият успех.

„Аз вярвам, и много от хората вярват, че науката вече е свършила работата си“, казва Калдерон. „Изменението на климата е ясно, то се случва. Изменението на климата е очевидно свързано с глобалното затопляне. Глобалното затопляне е свързано с човешкото поведение. И всички тези неща са факти, които са демонстрирани на научна основа. Това повдига въпроса, щом тези въпроси са толкова ясни, защо не се предприемат действия?! Целта на комисията е да се занимае с този въпрос и отговорът се свежда до израза, използван в първата кампания на президента Клинтън – „заради икономиката, глупчо!“

Калдерон заяви, че докладът ще изследва въпроса как се проучи как по-амбициозните политики за климата могат да намалят разходите за намаляване на въглеродните емисии и да осигурят на инвеститорите сигурност и ускоряване на иновациите в чистите технологии, които вече намалиха разходите за нисковглеродната енергия. Комисията вероятно ще представи серия от конкретни препоръки за политиката в области като енергетиката, горското и селското стопанство. Това би трябвало да подпомогне преговорите на ООН по време на срещата на върха следващата година в Париж.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*