Пет зелени проекта в Мтел еко грант 2014

Шестото издание на грантовата програма финансира с 50 000 лева еко идеи, защитаващи каузата за опазване на българската природа

mtel eco grant 2014

Пет проекта, които защитават каузата за опазване на българската природа, спечелиха финансиране по екологичната грантова програма на Мтел. Подкрепени са идеи за демонстрационни проекти в областта на биоземеделието в градска среда, терапия и социализация на деца със специални образователни потребности чрез биоземеделие, опазване на популациите на делфини и сухоземни костенурки, улесняване на наблюдението на птици чрез съвременни технологии.

Неправителствените организации, които ще ги реализират, ще получат от Мтел бюджет на обща стойност 50 000 лева. Точният брой на проектите, кандидатствали по програмата, е 28. Първоначалният подбор и оценка на проектите е направен от експерти на фондация „Помощ за благотворителността в България”, които за шеста поредна година помагат на Мтел в осъществяването на програмата, и двама независими външни експерти.

Финалната селекция беше осъществена от комисия в състав:

 1. Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио;
 2. Стефан Аврамов, еколог от Българска фондация Биоразнообразие;
 3. Събина Панайотова, блогър;
 4. Петър Стоянов, заместник-ректор на „Лесотехнически университет“;
 5. Евгения Друмева, главен редактор на Нетинфо;
 6. Светлана Джамджиева, главен редактор на Клуб Z;
 7. Милен Атанасов, жулналист БНТ;
 8. Христо Даскалов, директор „Управление на доставките, логистика и операции“ в Мтел;
 9. Елица Баракова, директор на фондация „Помощ за благотворителността в България“

Бяха обсъдени и гласувани осем проекта, от които финансиране спечелиха общо пет. Основните критерии, по които се оценяваха проектите, бяха свързани с това дали те:

 • Предлагат устойчиви решения за съхранение на природата чрез участието на обществото;
 • Помагат на членовете на обществото да осъзнаят своята роля в опазване на околната среда;
 • Повишат информираността на обществото и го мотивират за природосъобразен начин на живот и работа.

Шестото издание на Мтел еко грант започна в края на март. Неправителствените организации, които кандидатстваха по програмата, имаха възможност от 25 март до 22 април да предлагат проекти с бюджет до 15 000 лева и период на осъществяване до 7 месеца.

Избраните проекти са:

 1. Българско дружество за защита на птиците, Проект: „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите”.
 2. Сдружение „Щастливеца” – София, Проект: „Био-център в обществена полза – квартал Витоша, ВЕЦ Сименово – изграден на принципите на пермакултурата”.
 3. Национална асоциация на ресурсните учители, Стара Загора, Проект „Зелено включване”.
 4. Сдружение за дива природа „Балкани”, Проект „Делфини и хора – съжителство в морето”.
 5. Природозащитно сдружение „Биосфера”, Хасково, Проект „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки (Testudo graeca и Eurotestudo hermanni) и ключови за тях места в Източни Родопи”*.

* Проектът се финансира съвместно с Фондация „Помощ за благотворителността в България” – тя участва с 5 000 лева от Еко-фонд, който се захранва от дарения по ведомост.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*