САЩ: България трябва да въведе стимули за ползване на ВЕИ

Джеймс Уорлик

Джеймс Уорлик

България трябва да въведе стимули за използване на енергия от възобновяеми енергийни източници – това заяви американският посланик Джеймс Уорлик тази сутрин по време на откриването на шестия международен конгрес и изложба “Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници”, който стартира в Международния изложбeн център в София. Форумът е организиран от Виа Експо.

Енергията от възобновяеми енергийни източници – това е бъдещето за нас, за децата ни и децата на децата ни. България е лидер в региона от гледна точка на приноса си за развитието на ВЕИ. Но само с говорене по конференции не може да се стигне далеч, заяви Уорлик.

Нужно е да има закони и стимули, за да бъдат ВЕИ конкурентни и да се насърчи използването им. Трябва да има устойчива подкрепа от страна на правителствата и дългосрочен ангажимент от страна на бизнеса.

Има нещо, което българското правителство може да направи още сега. Това е да въведе предвидими тарифи за енергията от ВЕИ, за да могат инвеститорите да имат сигурност, добави Уорлик. Той подчерта, че много американски производители от ВЕИ сектора имат интерес към страната ни.

1 коментар

  1. Имат интерес в момента . Това не е причина да се дават преференции на американци , които ще изнасят печалбата в чужбина ползвайки наш природен ресурс . Сигурен съм , че интереса няма да намалее от това.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*