АЕЦ стават все по-опасни заради повишаването на морското равнище

Глобалното затопляне може да направи по-трудно използването на източници на енергия, които разчитат на това да са в близост до големи водни басейни за охлаждане – каквито са АЕЦ.

„През 1970-те и 1980-те години, когато много ядрени реактори са построени за първи път, повечето оператори са изчислили, че моретата ще се покачват с бавна, постоянна скорост….“, пише в статия в Huffington Post. „Но моретата се покачват много по-бързо сега, отколкото в миналото… Морското равнище се повиши средно с 20,4 см между 1880 и 2009 г, или с по около 0,15 см на година. Ала през последните 20 години морските нива са се повишавали средно с по 0,33 см на година“.

andreas-achenbach-85762_640

Американската национална служба по океаните и атмосферата предвижда четири различни прогнози за бъдещото покачване на морското равнище в периода до 2100 г. Дори най-добрият случай сценарий на агенцията предполага, че морското равнище ще се повиши най-малко с 21,5 см до края на този век. Най-лошият сценарий пък прогнозира, че океаните ще се надигнат с 9,4 метра в следващите 86години .

Всичко това е зловещо, погледнато през призмата на атомната енергетика. Повечето ядрени съоръжения са построени много преди учените да разберат до колко високи нива ще се вдигне морето в бъдеще.

За ядрените електроцентрали най-сериозната заплаха е вероятността за приливи по време на силно бури. По-високите нива на морето означават, че наводненията в такива случаи ще навлизат много по-навътре в сушата, създавайки потенциални опасности в областите, които доскоро са считани за безопасни.

Това, което може да последва, е до известна степен илюстрирано от ядрената катастрофа във Фукушима през 2011, с чиито последствия борбата продължава и в момента.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*