Климатичният фонд при ООН ще събере първите си постъпления до ноември

Механизмът на ООН за финансиране за подпомагане на развиващите се нации за справяне с изменението на климата си постави за цел до ноември да събере първия „кръг“ парични постъпления – ход, приветстван като важна стъпка към постигането на глобалния пакт за климата през 2015 г.

Зеленият фонд за климата бе създаден с идеята да канализира по около 100 милиарда долара годишно към бедните страни, за да се справят с последствията от изменението на климата. Парите следва да идват от правителствата и частния сектор вразвитите икономики. Още със създаването си обаче фондът така и нямаше поставени срокове и график за набирането на средствата.

dollars-for-climate-600-2

Парите следва да се насочат към еко схеми като например изграждане на слънчеви централи или системи за управление на наводненията, които са от решаващо значение за над 130 развиващи се страни и тяхното решение да подпишат пакта на ООН за климата в края на 2015 година.

Въпреки добрите намерения обаче богатите държави и организации като Европейския съюз, Япония и Съединените американски щати отказаха да дадат пари. Аргументът им е липсата на ясни правила, които да гарантират, че парите ще бъдат изразходвани разумно.

Сега еколози и инвеститорски групи се надяват, че фондът е на път да събере пари в навечерието на преговорите за климата през декември в Лима, Перу. Така фондът ще може да започне инвестициите си от началото на следващата година .

Бордът, съставен поравно от развиващи се и развити страни, постигна съгласие относно основните принципи как да работи фондът, кой може да дарява и кой може да кандидатства за парите. Останаха обаче някои неуточнени детайли, които спънаха бързото му стартиране.

Фактор, който продължава да тревожи някои поддръжници на идеята и някои развиващи се страни, е това, че бордът не успя да посочи каква сума следва да бъде сънбрана до ноември. Шефът на ООН по изменението на климата Кристиана Фигерес каза, че първоначалното финансиране трябва да бъде най-малко 10 милиарда щатски долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*