Калифорния е на път да ограничи правата за ползване на водите

Снимка: xuuxuu, CC-1.0

Водата ще стане по-скъпа от златото, вещаят някои еколози – и това е на път да се случи първо в Калифорния.

Някои фермери и водни дружества в Калифорния скоро могат да се окажат изправени пред пред ограничения върху законно полагащите им се права да използват вода от потоците, които се вливат в река Сакраменто.

Съвет за контрол на калифорнийските водни ресурси прие регламент, който цели да ограничи използването на вода по време на летните месеци. Това енай-сухият сезон от годината, когато земеделските производители най-много се нуждаят от вода, за да напояват насажденията си.

Снимка: xuuxuu, CC-1.0
Снимка: xuuxuu, CC-1.0

„Заради тежки условия на суша е необходимо незабавно действие“, заяви Дан Шулц – ръководител на програмата на държавния департамент по водните ресурси.

Най-гъсто населеният американски щат преживява третата поредна година на „катастрофална суша“, поставяйки някои малки общности в риск от изчерпване на питейната вода. Водещите земеделските производители пък са заплашени от изгаряне на близо половин милион акра земя.

Губернаторът Джери Браун обяви извънредна ситуация през януари, настоявайки за доброволни усилия за опазване на водите, а щатът „разхлаби“ някои екологични мерки за защита на рибата.

Новите правила бяха приети след два дена на показания, понякога много емоционални, от страна на земеделски производители, които се боят от загубата на техните права за ползване на вода. Регулацията налага стандарти за минималния обем на водата в трите речни вододела на реката Сакраменто, когато в нея има риба.

Това , от своя страна говори за вероятност щатът да забрани на някои потребители да ползват вода от въпросните потоци и язовирите по тях, когато водните нива спаднат твърде ниско – ход, приет остро от земеделските производители и други, имащи законни права за използване на водата.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*