Японски съд забрани рестартиране на ядрени реактори

Японски съд реши, че не е допустимо рестартиране на атомна електроцентрала в страната – рядка победа за анти-ядрените активисти в страната след бедствието във Фукушима. Съдебното решение нанесе нанасяйки удар върху усилията на правителството да сложи край на кризата с атомните електроцентрали в цялата страна.

Решението срещу рестартирането на западната електроцентрала, управлявана от Kansai Electric Power Co, беше съпътствано с язвителна критика относно управлението на риска в японската ядрена индустрия. То обаче не блокира окончателно рестартирането на реакторите, тъй като – сподед японския закон – това не е окончателно решение. Дружеството е категорично, че ще обжалва.

1101880_12943698Kansai Electric Power Co е второто по големина електро-дружество в страната. То доставя електроенергия за ключов производствен регион. Фирмата заяви, че ще обжалва решението срещу рестартиране на реактори 3 и 4 на АЕЦ Охи в префектура Фукуи, на 500 км западно от Токио.

Всички 48 японски ядрени реакторав момента са спрени заради проверки за безопасност след земетресението и цунамито, които предизвикаха сриването на японската ядрена електроцентрала Фукушима Дайичи. Събитието предизвика изтичане на радиоактивно замърсяване, прикуди на 150 хиляди жители да се евакуират и до ден днешен ситуацията не е напълно овладяна от местните власти.

„Атомна енергия е важна за обществото , но тя е средство за производство на електроенергия и е подчинена на основните принципи на човешките права“, гласи решението на съдиите от окръжния съд. Той определи гаранциите за безопасност, предложени от Kansai Electric, като недостатъчни за справяне със сеизмологичния риск.

„От гледна точка на защитата на човешките права и защита на здравето от радиоактивни вещества, остава съмнение относно това дали технологиите и оборудването за безопасност ще бъдат достатъчни“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*