74% от енергийните нужди на Германия бяха покрити от ВЕИ в неделя

През 2011 г. Германия се прочу с едно село в провинция Бавария, което произвежда 321% повече енергия, отколкото му е необходима. Сега Германия показа, че е водеща в света на използването на възобновяеми източници на енергия с новината, че възобновяемите енергийни източници са генерирали 74% от всичката необходима енергия на страната – посред бял ден. Рекордът е записан в неделя.

renewable-energy_wind-turbine_SXC_HU

Според мозъчния тръст Agora Energiewende , възобновяемата енергия в Германия постави нов рекорд в неделя по обед, когато вятър, слънце, биомаса и вода са осигурили по-голямата част от електроенергията, потребявана в страната. Информацията, предоставена от тръста, показва, че общият принос на възобновяемите източници е достигнал 43,54 гигавата между 12 и 13 ч. Това се равнява на почти три четвърти от търсенето на ток в страната.

Agora Energiewende отбеляза, обаче, че невъзможността на някои базова генератори да се изключат е довела до това, че рекордно високо ниво (от повече от 10 гигавата) свръхпроизводство по време на иковото производство на енергия е било изнесено за съседните пазари.

Най-голям дял е имала вятърната енергия, допринесла с 21 гигавата. На второ място е соларната енергия, допринесла с 15,2 гигавата. Това е само половината от номиналния капацитет в страната, който е повече от 33 гигавата, но по това време повечето от северната част на страната е била покрита с облаци, обясниха от тръста.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*