Японец скри спортен салон под земята и го покри със зелен покрив

Спортният център Омияме е приветливо място сред зелените площи насред гъсто населения и плътно застроен жилищен квартал на Сугинами в Токио. Това е перфектно уединено място за тренировка и плуване, далеч от оживения метрополис. Юни Аоке, неговият създател, е скрил голяма част от многоетажната спортна зала под земята. Така сградите се явява като прост елипсовиденедноетажен обем сред парковата среда с множество тревни площи и дървета Гинко. Проектът радва с достъпни зелени покриви и соларни масиви.

Omiyamae-Gymnasium-Jun-Aoki-2-600

Съвременният японски архитект Юни Аоки работил в офиса на Арата Исозаки заедно с носителя на наградата Pritzker Шигеру Бан, който е известен с грабващи окото структури. В контекста на крайградския Токио той демонстрира как способността да се слееш с околността е може да бъде толкова впечатляваща колкото и способността да се открояваш. Нискоетажната структура на спортния салон успешно се слива с околния парк и околните сгради и улици.

Omiyamae-Gymnasium-Jun-Aoki-600

Зеленият покрив на основната сграда е достъпен и предлага спокойно пространство за отдих след тренировка. Слънчеви панели са монтирано отгоре върху на малка структура, която изпратщавъзобновяемата енергия долу в помещенията, за да захранва електроуредите в салона. Китър ландшафтен дизайн с храсти прикрива панелите и намалявазрителнияотпечатък на тяхното присъствие. Простата конструкция от бетон и стъкло позволява изобилие от естествена дневна светлина да нахлува на етажите под земята. Тук суров бетон и дървени повърхности добавят към спокойната и подмладяваща атмосфера. Местните хора разглеждат салона като истински оазис за жителите на града.

jun-aoki-visualisation-plan-gymnasium-600

jun-aoki-omiyamae-gymnasium-internal-600 jun-aoki-omiyamae-gymnasium-view-to-below-600 jun-aoki-omiyamae-gymnasium-external-600 jun-aoki-omiyamae-gymnasium-external-vent-600

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*