Пустинна къща се слива с пустинния пейзаж наоколо

Когато се говори за екология в строителството, повече се набляга на енергийната ефективност, консумацията на ток и икономичените уреди, малко по-малко се говори за неща като събирането на дъждовна вода и използването на сивата вода, а много рядко става дума за намаляването на визуалното въздействие на сградата. Много рядко може да се види екологичен дом, който да не е в рязък контраст с околния пейзаж.

Jackrabbit-Wash-by-Aaron-DInnocenzo-01-600

Точно това се е постарал да направи Аарон Д‘Иноцензо, който е построил своя дом сам-самичък и го е замислил така, че да се слива с околния пустинен пейзаж.

Аарон се дипломирал с магистърска степен по архитектура, а осем години по-късно неговият нов дом „Jackrabbit Wash“ ссе слива нежно със скалите и лясъците на скалите на Joshua Tree Park в Калифорния.

Jackrabbit-Wash-by-Aaron-DInnocenzo-02-600

Оълни осем години Аарон работил сам-самичък, за да завърши изграждането на своя мечтан дом, разпрострян на 148 квадратни метра насред пустинята Мохаве. Никакви изпълнители, подизпълнители или помощници – правил е всичко със собствен труд. Е, изглежда, че си струва.

Jackrabbit-Wash-by-Aaron-DInnocenzo-03-600

Конструиран по пасивни соларни стратегии, домът се отоплява и охлажда без никакви ОВК системи. Той е изключително енергийно ефективен поради изолацията и другите творчески интервенции. Интериорът е впечатляващ. Интересни са каменните плочки – както вътре, така и отвън по стените – които сякаш почитат това толкова специално място.

Не е ли това един интересен пример за пустинен дом?

Jackrabbit-Wash-by-Aaron-DInnocenzo-07-600 Jackrabbit-Wash-by-Aaron-DInnocenzo-06-600 Jackrabbit-Wash-by-Aaron-DInnocenzo-05-600 Jackrabbit-Wash-by-Aaron-DInnocenzo-04-600

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*