Малките системи за съхранение в Калифорния освободени от такса за връзка към мрежата

Слънчевите системи за съхранение на соларна електроенергия, по-малкио от 10 кВт, вече са освободени от всякакви такси за взаимно свързване в Калифорния. Това, според местните власти, би трябвало да подтикне развитието на възобновяемата енергия в щата.

amped-sbir_176x176_cПромяната е регулаторна и с две думи гласи, че слънчеви системи за съхранение, по-малки от 10 кВт ще бъдат в състояние да използват отсчислеие от оценката за нетното измерване на енергия (НИЕ) и се освобождават от всякакви такси за взаимно свързване към мрежата. Системите, по-големи от 10 кВт, ще изискват отделен измервателен уред за измерване на взаимодействието между зареждане на батерията и фотоволтаична генерация. Ограничеието има и ценово изражение – става дума за системи до $600.

Тези промени бяха въведени от обществената комисия по комуналните услугив опит да се уталожи продължаващият спор между комуналнитедружества – водещи сред които са голямата тройка Southern California Edison, Pacific Gas & Electric и San Diego Gas & Electric – и соларните поддръжници. Комуналните дружества отдавна настояват регулаторите да преразгледат инсталираните соларни системи за съхранение на енергия, позовавайки се на страховете, че може потребителите да „надлъгват“ системата, съхранявайки конвенционална енергия и после да я подават в мрежата под предтекст, че е „зелена“ – и да вземат субсидии за това. Дружествата настояваха за въвеждането на такса от 1400 до 3700 долара на система.

Линдън Райв, главен изпълнителен директор на SolarCity, заяви в неотдавнашна общественадискусия, че „няма никаква допълнителна сложност при свързванеро на една PV система с такава за съхранение – в сравнение със система, която е само за генерация“.

Решението на местната ютилити комисия да подкрепи соларната енергия по такъв начин бе аплодирано из целия щат и соларната индустрия. Мнозина смятат, че това е победа за разпределеното съхранение и „суров урок“за ютилити компаниите, които от доста време упорито отказват да приложат проактивен и подход на съвместна работа със своите клиенти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*