Шведски град раздава на жителите си безплатни велосипеди за по 6 месеца

Един град в Швеция тества нова програма, с която управата се надява да намали броя на автомобилите на пътя. Управата на града раздава безплатни велосипеди за срок от шест месеца за три дузини тестови колоездачи. Всички те в замяна трябва да обещаят да използват велосипедите вместо автомобили най-малко три пъти в седмицата. Колоездачите от тестовете включват студенти, пътуващи за работа, родители и деца.

bike-21207_640

Швеция е и без друго известна с любовта си към велосипедите – около половината от населението на страната кара колело. В сравнение със САЩ европейските градове като цяло са по-успешни в разработването на програми и стимули за използване на по-екологични видове транспорт. В Гьотеборг обаче правителството е решило да дава велосипеди безплатно с единственото очакване бенефициентите да се откажат от моторизирания си превоз най-малко три пъти в седмицата.

Този нов проект има за цел да събор каквото и да било бариери, които са останали у някои хора и ги обезкуражават в стремежа към пълно преминаване към колоездене. Затова управата е разработила тази шестмесечна програма, която цели трайно въздействие и променяне на мисленето на хората. След като завърши програмата, тестовите колоездачи ще имат възможност да купят велосипедите на намалена цена.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*